In bijzondere situaties kunt u uw personeel korter laten werken. Bijvoorbeeld na een brand, overstroming of uitbraak van een epidemie. Dat geldt ook voor het coronavirus, als daardoor uw personeel tijdelijk niet of minder ingezet kan worden. U kunt werktijdverkorting en een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet. Welke zijn dat?
Voorwaarden werktijdverkorting
Een vergunning wordt in ieder geval niet verstrekt:
Geen werktijdverkorting voor oproepkrachten en uitzendkrachten
U kunt werktijdverkorting aanvragen voor werknemers waarvoor u een loondoorbetalingsplicht heeft. Voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten kunt u geen werktijdverkorting aanvragen.
Vergunning Werktijdverkorting aanvragen
Een vergunning voor werktijdverkorting vraagt u aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De vergunning geldt maximaal 6 weken.
Verlenging vergunning
Is er na afloop van de vergunning nog geen verbetering in uw bedrijf? Dan kunt u verlenging van de vergunning aanvragen. De werktijdverkorting mag in totaal maximaal 24 weken duren.
WW-uitkering voor personeel aanvragen
U moet de ontvangst van de vergunning voor werktijdverkorting direct bij het UWV melden. Na de melding kunt u een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen bij het UWV. Als uw werknemers aan de voorwaarden voldoen, maakt het UWV de WW-uitkeringen aan u over. Uw werknemers blijven bij u in dienst. Meestal merken zij financieel dus weinig van de werktijdverkorting, zij ontvangen gewoon hun loon.
Let op: Minister Koolmees heeft in reactie op een motie over de impact van het coronavirus aangegeven dat invoeren van bijzondere corona-werktijdverkorting of deeltijd-WW grote haken en ogen kent. Op korte termijn is deeltijd-WW niet in te voeren. Wel wil hij kijken naar andere geschikte instrumenten.